Logo Piekarnia | Ciastkarnia Henryk Bania
zdjecie Piekarni

 

1940 rok

Babcia Maria z synem Henrykiem - ojcem obecnego właściciela

2000 rok

Henryk i Alicia Bania - właściciele

 

Historia sięga 1921 roku, kiedy to Franciszek Bania, dziadek obecnego właściciela piekarni Henryka, otworzył pierwszą piekarnię w Makowie Podhalańskim. Po jego śmierci przeszła w ręce ojca obecnego właściciela. Niestety, z początkiem lat siedemdziesiątych, konieczna stała się likwidacja zakładu. Pomimo tego, przez następne lata kontakt obecnego właściciela z piekarstwem nie ustawał. Po kilku latach piekarniczych spółdzielczych, wyjechał do USA, gdzie doskonalił swoje umiejętności w tamtejszych piekarniach. Po powrocie do kraju, w 1990 r. reaktywował firmę, a w ciągu następnych lat zmodernizował i wyposażył w nowoczesne urządzenia. Pozwala to na produkcję szerokiej gamy wyrobów piekarsko-ciastkarskich opartych na starych i wypróbowanych recepturach. Dowodem uznania dla tej produkcji jest nagroda  „Polski Producent Żywności” przyznana dla chleba żytniego razowego, produkowanego w oparciu o tradycyjne surowce i technologię. Błędem byłoby trwanie w tradycji.

 

Załoga ustawicznie podnosi swoje kwalifikacje poprzez aktywne uczestnictwo w pokazach szkoleniowych, konkursach i targach branżowych. Kontaky z predstawicielami producentów nowych wyrobów przynoszą wymierne efekty, pozwalając poszerzać asortyment produkowanych wyrobów.

 

Sprzedaż odbywa się we własnych sklepach firmowych oraz za pośrednictwem odbiorców hurtowych i detalicznych. Załoga hołduje zasadzie: dobra receptura i surowce to jedno, a włożone serce i zapał, drugie. Dopiero po połączeniu tych składników można otrzymać wyśmienite wyroby.